menu
 
Peter Davis Cat05 Paraparaumu Beach Alteration and Reduction 72 image 4

Paraparaumu Beach

The original house was built as a seaside bach (circa 1930’s). It was a simple weatherboard home which incorporated the design and style for the period in which it was built.

A series of additions had been made over the years including adding a simple sleepout and dinghy shed, adding rooms to the ground floor, adding a garage and carport, and most significantly an upper storey with an out of character steeply pitched hip roof line.

The brief for the project was to rationalise the layout and connection of rooms, retain the existing kitchen, incorporate a more contemporary aesthetic and improve building performance targeting comfort, health and energy efficiency.

The owners decided to stay on the property during the alterations, so phase one was to extend the existing sleepout, adding functionality with a bathroom and small kitchen/living space. T&G lining was retained in the existing bedroom area, and birch ply lining was used in the new spaces to achieve a warm, cosy feel. The joinery from the spare room in the house was repurposed for the kitchen.

The bedroom zone of the house was reconfigured to provide sensible access, new bathroom and laundry facilities, and a sheltered rear deck was reinstated, leading to a courtyard.

The rest of the home was refurbished. A feature biofuel fireplace was installed in place of the old open fire and jarrah was used for a bespoke dining table, fireplace mantle and entry wall opening to match the existing kitchen bench. The entry space was opened up and a bi-folding door added providing access to the covered deck, while the colonial style stair balusters were replaced with a simpler square profile.

The basement level garage was demolished and a new garage built with internal access. An old store space was converted into a cellar, lined with bricks and fence palings rescued from the property.

The upper level was reduced in size to create a pleasant sitting room, study space and master bedroom suite. The new roofline created more usable height internally, and without the limitation of small dormers, larger windows for light, views and better access to the deck were incorporated.

Fake walnut panelling was removed from the sitting area, stairwell and upstairs and replaced with painted walls. Colours were chosen using neutral tones for bedrooms, a peaceful pale green hue for living spaces, a deeper green as a feature wall, and a splash of mustard yellow in bathrooms for contrast against the white tiles. Colour in artwork, fabric and furniture enhances the refined colour palette that also encompasses the natural rimu and jarrah timber throughout.

Flooring was chosen as a functional backdrop to the rest of the design using a deep grey blue high-quality cut pile carpet and matching cork tiles throughout.

Aluminium double-glazed inserts were installed in existing windows, and new double-glazed windows were installed with facing boards and sills to match. Maximum insulation was added to all existing external walls and ceiling, consistent to above code installation in the new areas. A heat pump was installed to provide comfortable, convenient heating and water storage tank was added for rain harvesting.

Location: Paraparaumu

Builder: Mike Craig Builders

Browse more projects: