menu
 
ADa PeterDavis Monteiths Commercial Interior23

Monteiths Brewery Bar

The brief was to design a new Monteith’s Brewery Bar as an addition to an existing building at the Kapiti Lights Junction. The design brief required making best use of the triangular shape of the site which also had restricted building easements. The client also wanted to retain as much of the existing structure as possible. 

Access needed to be retained to the two existing tenants, which was achieved by removing a redundant verandah and creating a welcoming courtyard between the existing and new buildings. The high pitched roof with its concrete tiles as well as the weatherboard cladding used not only relate to the existing building but suggest a welcoming smart-casual residential stance, with influence from traditional railway stations. A very cosy atmosphere is created using a wide range of types and forms of wood throughout, predominantly recycled. The use of planters and weatherboards inside the bar establishes an indoor/outdoor flow. 

The entry is a key area in the design to lure customers in. The high gable accommodates a feature truss and two skylights enabling the entry to be sheltered without comprising the bright and welcoming atmosphere. Varying floor and ceiling heights not only help the building fit in with the existing building heights & site contours but enables the various zones within the facility to be accentuated. 

The Monteith’s design successfully satisfies the briefs and requirements and fits in seamlessly in its surroundings and makes efficient use of the site while favourably promoting its locality.

Location: Kapiti

Awards:

Winner, Commercial, ADNZ Regional

Photographer: Zack Xu

Tags: brewery restaurant hospitality

Browse more projects: