menu
 
003 Open2view ID287866 48 Kohekohe Road Waikanae

Mills

The clients owned an existing cottage on the site, which they had lived in periodically before deciding to move there permanently. After considering major additions and alterations, they decided best use of the section would be by building a new house and selling the cottage for relocation.

The clients wanted a modern, contemporary look that had individual style and detailing. The orientation of the house and its relationship to the gardens was considered in depth, with a desire to have all the living rooms and bedrooms facing north, getting maximum solar gain and views to the garden. Outdoor living with maximum flow to the living areas was a priority, with a sheltered BBQ/alfresco dining area. This space was enhanced by careful design and placement of a water feature that also gave a dramatic point of interest on arrival before getting to the entrance pergola/bridge. 

The house was clad in plastered Eco-Panel, with contrast provided by the macrocarpa pergolas, schist work and Weathertex weatherboards. 

In order to irrigate the gardens during low water supply in summer, a bladder tank to collect roof water was located under the deck.

 

Media Article - TV One Features Mills House

 

 

Location: Waikanae

Awards:

Winner, New Residential up to 250m2, ADNZ Regional
Winner, Sustainable Homes > 500K, Master Builders Regional
Finalist, Kitchen Design, ADNZ Regional
Winner, New House 450K > 600K, Master Builders Regional
Winner, New Home 450K > 600K, Master Builders National

Builder: Steve McKay

Tags: eco designing sustainable homes

Browse more projects: